петък, 27 януари 2012 г.

Екзотичните плодове и тяхната роля в опазването на здравето ни!

1.    Карамбол

      Поради антиоксидантното си действие подобрява здравето и жизнените ни сили.   Познат е още като „звезден плод“ поради специфичната си форма на звезда. Освен атрактивен външен вид, карамболата притежава ценни качества, които се дължат на богатото съдържание на витамините А, B, С, E и минерали като калций, калий, фосфор, желязо, натрий. Добър източник е на фибри и помага за намаляване на кръвното налягане и холестерола. Екзотичният плод карамбола съдържа само 40 калории и е чудесен източник на витамин С!
2.    Acai Berry
      Acai Вerry е друг изключително полезен екзотичен плод, в който се съдържат антиоксиданти, антоцианини и флавоноиди. Те предпазват от отрицателното действие на стреса и съхраняват важни клетки в организма.  Освен това Acai Berry помага за намаляване на телесната маса. Според експерти с редовна консумация на вкусните плодове можем да намалим обиколката си и без излишни физически упражнения. Плодът подобрява обмяната на веществата в организма, което от своя страна води до по-бързо изгаряне на излишните калории.
3.    Манго
      Любимото на мнозина манго съдържа витамини А и С, калий и фибри. Въпреки че не съдържа голямо количество антиоксиданти, плодът има други ценни свойства – противоракови. Учени установяват, че съставките на мангото демонстрират обещаващи резултати в борбата с туморни клетки в белия дроб, простатата и левкемия. Свойствата на плода обаче са най-ефективни срещу клетки на рак на дебелото черво и на гърдата.
 4.    Папая
      Друг екзотичен плод, който има протективен ефект срещу рак, е папаята. Екстракт, извлечен от листата на плода, стимулира изработването на т. нар. цитокини, чиито молекули помагат при регулиране на имунната система. Според експерти, ако се приема в по-големи дози, цитокинът тип Тh1 помага за ефективното разрушаване на раковите клетки. Не само листата на папаята са полезни. Плодът е широко разпространен и високо ценен най-вече заради високото съдържание на витамините А, В, С, D, Е и К, минералите калций, калий, фосфор, и микроелементите желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий. Поради полезните си съставки папаята е и част от диетични режими при чернодробни заболявания и вирусни хепатити. 100 г папая съдържат приблизително 25 калории и малко количество протеини и мазнини, което благоприятства включването на плода и в диетични режими за намаляване на телесното тегло.
 5.    Нар  
      Нарът също спада към "супер" екзотичните плодове, тъй като съдържа антиоксиданти и фибри. В един нар има 400-700 семена. В миналото плодът е символизирал плодовитостта и по обичай в Древна Гърция се е поднасял на брачни двойки в деня на съюза им с пожелание за много деца.  За най-полезен се смята сокът на плода, който се съдържа в 80% от нара. Още Хипократ препоръчва напитката да се прилага при кожни проблеми и изгаряния, а заради бактерицидните му свойства Авицена го споменава многократно в препоръките за лечение на различни заболявания.  Нарът подпомага и функциите на сърдечно-съдовата система. Според изследвания консумацията на плода предпазва от развитие на рак на простатата, забавя и процеса на разрушаване на хрущялите при артрит. Според последни проучвания изпиването на 2 чаши сок от нар на ден може значително да редуцира теглото на всеки с наднормено тегло.

Кивито като силен антиоксидант!

        Кивито има доказани антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Плодът е богат източник на витамини, флавоноиди и минерали. Съдържа повече витамин С и от портокалите, калий, колкото бананите. Добър източник е и на бета-каротин.  Освен калий минералният състав на кивито включва калций, магнезий, желязо, хлор, сяра и фосфор. Поради съдържанието на фибри, зеленият плод е полезен за храносмилането, както и за намаляване на „вредния“ холестерол, риска от сърдечносъдови заболявания и рак на дебелото черво. Кивито съдържа и лутеин, който предотвратява образуването на тромби и заболявания на очите, като макулна дегенерация. Смята се, че плодът е важен за здравето на белите кръвни клетки и помага за предпазване от чернодробни заболявания. Кивито е богато на фитонутриенти, които не позволяват съсирването на кръвта и контролират нивото на мастните киселини в кръвта.  Смята се, че има протективен ефект срещу астма и други заболявания на дихателните пътища. Италианско изследване сред деца показва ползите от консумацията на киви за здравето на дихателните пътища. Според резултатите тези, които консумират плода 5-7 пъти на седмица, имат 44% по-нисък риск от появата на хрипове, в сравнение с децата, които хапват по-малко от веднъж седмично. Наблюдава се и намаляване на симптоми като: недостиг на въздух - с около 30%, хрема с 28%, кашлица нощно време - с 27%, хронична кашлица - с 25%.
       Друго изследване, публикувано в Archives of Ophthalmology, показва, че консумацията на киви 3 пъти на ден води до 36% намаляване на риска от макулна дегенерация, свързана с възрастта. Изследването е проведено сред 110 хил. жени и мъже. Учените установяват още, че зеленчуците са по-малко ефективни за понижаването на риска от заболяването, в сравнение с плодовете, съдържащи голямо количество витамин C, A и E. Отличен източник на витамин С сред екзотичните плодове  - съдържанието му е по-високо и от това на портокалите. Той съдържа и витамин А и Е, както и голямо количество антиоксиданти и фибри. Плодът е с доказани антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Черните семена на кивито могат да бъдат обработени за производство на масло от киви, което  е богато на Алфа-линоленова киселина - представител на групата на Омега-3 есенциалните мастни киселини, които осигуряват нормални биологични функции на организма и са важна част от хранителния прием при профилактика и превенция на редица заболявания.

Грейпфрут - Перфектният плод за диета!

   
  След периоди на прехранване с по-тежки храни специалистите обикновено препоръчват да се разтоварим с приемането на повече плодове и зеленчуци. За тази цел сигурен помощник може да бъде грейпфрутът. Плодът е нискокалоричен, не възбужда апетита, намалява чувството за тежест в стомаха и подобрява храносмилането. Грейпфрутът съдържа редица важни и полезни за организма витамини и минерални вещества като калий, калций, магнезий, фосфор, желязо.Една чаша 100% сок от розов грейпфрут осигурява напълно дневната нужда от витамин С. Поради високото съдържание на витамина, грейпфрутът е полезен при простудни и грипни заболявания. Плодът подсилва имунната система и помага при треска, безсъние, преумора, слабост. Грейпфрутът е богат и на пектин, който понижава нивото на холестерола в кръвта и предпазва от сърдечносъдови заболявания. Изследване показа, че при пациенти със сърдечни операции, консумиращи плода ежедневно, нивата на липидите и холестерола значително се понижават. Редовната консумация на цитруса може да помогне и в борбата срещу диабета. В грейпфрута се съдържа антиоксидантът нарингенин, който му придава горчивия вкус. По своето въздействие върху метаболитните процеси в организма, нарингенинът е идентичен с два от медикаментите, които често се прилагат при пациенти с диабет тип 2. Той помага да се подобри чувствителността на организма към инсулина.
     Грейпфрутът е сред най-препоръчваните плодове по време на диета за релеф. Освен че има много малко захари и нисък гликемичен индекс, той понижава нивата на хормона инсулин, с което улеснява горенето на мазнините. А това заедно с високото му съдържание на фибри (ако се яде целият плод) подтиска апетита.  Като представител на цитрусовите плодове, в грейпфрута има и много витамин С – един плод покрива 100 % от препоръчителната дневна нужда. Също така съдържа доста калии и калций, а червените и розовите сортове са богати на бета-каротин и ликопен. Други ползи от неговият прием са леки противовъзпалителни, тонизиращи и диуретични свойства, а подобрява също и хранoсмилането.
       ВАЖНО!!! Сравнително скоро се разбра, че той може да не е толкова полезен за всички. Едновременен прием на грейпфрут или сок от него, може да намали или подтисне усвояването и действието на над 50 лекарства. Това се получава поради това, че сокът от грейпфрут унищожава действието на ензим, който е отговорен за разграждането и абсорбцията на тези лекарства. Когато това стане, концентрацията на лекарствата в кръвта нараства и могат да се получат токсични странични ефекти. За да се прояви споменатото въздействие е достатъчно да се приеме само чаша сок от грейпфрут. Противопоказанието не е просто даденото лекарство да се приема едновременно със сока, а е нужно да минат 24 часа от консумирането му. Сред лекарствата, чието усвояване се повилява от грейпфрута, са такива предназначени за хипертония, сърдечно-съдови заболявания, кръвосъсирване, астма, алергии, грип, кашлица, депресии, висок холестерол, инфекции и още други. Списъкът е дълъг, затова ако приемате някакви лекарства, най-добре се консултирайте с вашия лекар. Естествено, ако не консумирате от противопоказаните лекарства и не сте алергични, грейпфрутът си остава перфектния плод при диета.

Мандарините и ролята им в редуцирането на мазнините!

В 100 г мандарини се съдържат 81,4 г вода, до 17 г захари, 18 мг витамин А, 32 мг калций, 210 мг калий, малки количества В1, В2, каротин и само 35 калории.  Като останалите цитрусовите плодове, мандарините са богати на витамини, особено на C, А, и антиоксиданти. Това ги прави изключително ефективни помощници на имунната система. Консумацията им е препоръчителна и при болки в ставите. За да поддържаме добро здраве, е необходимо да консумираме по няколко плода на ден. Мандарините са полезни при храносмилателни проблеми, както и при липса на енергия. Освен това редовната консумация на мандарини помага за намаляване на телесното тегло и мазнини и съответно за поддържането на стройна фигура.  Учени от Южна Корея провеждат проучване сред 60 мъже и жени на различна възраст, които страдат от затлъстяване. Участниците са разделени на две групи. Всички доброволци спазват еднакъв двигателен и хранителен режим с разликата, че в едната група консумират по-малко количество мандарини. Два месеца по-късно се установява, че редовно консумиращите цитруса са с редуцирано тегло и обиколка на талията. Установява се и че с консумацията на мандарини само за месец се постига 59% редукция на мастната тъкан в тялото. Цитрусовият плод е изключително полезен за черния дроб, тъй като помага за обновяването на хепатоцитите и изчистването на натрупаните в органа мазнини. Есенциалното масло от мандарина също се отличава със съществени ползи за здравето. Има антисептично, антиспазматично, седативно и тонизиращо действие.

Портокалите като силен имуностимулатор!

     В сезона на грипните вируси специалистите препоръчват редовна консумация на цитрусови плодове. Доказано е, че портокалите благоприятстват поддържането и подсилването на имунната система. Цитрусът има ценни минерални вещества и хранителни съставки. Богат източник е на витамин С, както и на витамини В и Е.  Портокалът съдържа и калий, мед, магнезий, фибри, фолиева киселина. Високото съдържание на витамин С, флавоноиди и фитонутриенти в цитрусовите плодове понижава риска от сърдечносъдови заболявания, показват изследвания. Влакната, които се съдържат в портокала, са полезни за храносмилателната система и за облекчаване на запек. Освен това помагат за контролиране на холестерола и нивата на кръвната захар. Поради съдържанието на магнезий и флавоноидите хесперидин оранжевият плод е полезен и за регулиране на кръвното налягане. Редовната му консумация спомага за пречистването на организма от вредни токсини. Повишава и тонуса и работоспособността. Портокалът осигурява около 10% от необходимия дневен прием на фолиева киселина.Според експерти редовната консумация на портокали може значително да намали риска от развитие на камъни в бъбреците. Изследвания показват, че портокалите са от полза и за предотвратяване на редица други заболявания, като артрит, астма, бронхит, туберкулоза, пневмония, ревматизъм и диабет.

Лимонът - Универсалният плод!

    Лимонът е сред най-популярните цитрусови плодове и е известен с високото си съдържание на витамини и ползите му за правилното храносмилане. Лимонът съдържа витамин С, B, рибофлавин, минералите калций, фосфор, магнезий, както и протеини и въглехидрати.  Лимонът е изключително ефективен „помощник“ на имунната система и е полезен при простуда, болки в гърлото. Цитрусовият плод е богат на флавоноиди, които имат антиоксидантни и противоракови свойства. Консумацията на лимонов сок, смесен с хладка вода и мед, благоприятства отслабването. Според изследвания консумацията на лимони помага за предотвратяване на диабет, запек, високо кръвно налягане, висока температура. Проучване, проведено от Американската урологична асоциация, пък показва, че лимоновият сок действа благоприятно при камъни в бъбреците.
   Според други експерти консумацията на лимонов сок със зехтин помага при камъни в жлъчката.  Цитрусът има противовъзпалителни свойства и е полезен срещу артрит и полиартрит, сочи проучване, публикувано в Annals of the Rheumatic Diseases.
   Лимоновият сок помага и при зъбобол. Проучване показва, че ежедневната консумация на две скилидки чесън и средно голям лимон повишава значително нивата на витамин С в организма и по този начин спира кървенето от венците. Витаминът има антиоксидантни свойства и подобрява структурата на кръвоносните съдове.
 Сокът се прилага и при кожни проблеми, като акне и екзема. А втриването на няколко капки в косата след измиване придават на косата блясък и обем. 

Как да консумираме плодовете?!

       Плодовите сокове съдържат високо количество захар и увеличават риска от някои видове рак, твърдят учени.                                  Според австралийско изследване голяма част от съставките на плодовете, които по принцип защитават срещу тумори, се губят при приготвянето на напитката.Експертите анализират хранителните навици на 2 200 възрастни. Екипът проследява участниците в продължение на две години, с цел да установи каква част от тях развиват рак на дебелото черво.Ежедневната консумация на плодове и зеленчуци, като ябълки, зеле, карфиол или броколи, намалява риска от развитие на заболяването, констатират изследователите. Оказва се обаче, че хората, които пият по 3 чаши сок всеки ден, са по-застрашени от този вид рак.Според учените високото съдържание на захар в напитката може да доведе до развитие на тумори. Освен това, значителна част от антиоксидантите в плодовете, които помагат за защита от рак на червата, включително влакна и витамин С, се губят по време на обработката на сока.
Дори прясно изцеден сок от плодове може да съдържа количество захар, равняващо се на 5 чаени лъжици, тъй като самият процес на изцеждане концентрира сладостта на плода. Количеството се равнява на съдържанието на захар в 200 мл газирана напитка, което повишава нивото на кръвната захар, смущава метаболизма и допринася за натрупването на наднормено тегло. За да се извлекат максимални ползи от съставките на плодовете и зеленчуците, те трябва да се консумират предимно пресни, препоръчват експертите. Когато се консумират в непреработено състояние те запазват максимума на полезните си съставки. Освен тях организмът поема и достатъчно количество влакнини, които са изключително полезни в борбата с наднорменото тегло.

Отслабване и детоксикация чрез компютърна диагностика - полезно и ефективно!

       Чудите се защо, след като хапвате по малко, пълнеете. Може би не сте се досещали, че явно организмът ви не разгражда точно това, което ядете. Нов биоенергиен тест - хит в Италия - ви дава възможност да разберете кои храни усвоявате добре и от кои е по-добре да се въздържате.   За вечно слабите хора и добрата форма, която ще придобиете Имате приятели, които се хранят почти непрекъснато, не са активни спортисти, но са все слаби. Това се дължи на прекрасния им метаболизъм. И вие можете да се храните до насита, само че след като разберете кои храни разгражда организмът ви. Разбира се, след известно време той може да се пренасити с този тип храна, но вие ще си направите нов тест, които отново да определи какво да приемате. Така можете да поддържате килограмите си или да отслабнете. Да лекувате затлъстяване или да подобрите хранителния си режим с цел здравословно хранене. Правилното приемане на белтъчини, мазнини и въглехидрати намалява и целулита, който представлява натрупани мастни депа от недобре усвоена храна.   Компютър отчита какво да ядем Този тест, който е широко разпространен сред суетните италианци, се основава на електропунктурата и се прави благодарение на специален компютър и екстракти на около 200 ампули. Те съответстват на всички храни, напитки, консерванти и подправки, които приемаме. Такива са агнешкото, кайсиите, орехите, чая, зехтина или кафявата захар, включени са дори цигарите и алкохолът. Тестът започва с анализ на консервантите, които сме приели чрез готовите храни. Ако апаратът покаже, че в организма има натрупани шлака и токсини, се препоръчва известно време прием на пробиотик. Пробиотиците са хранителни добавки, съдържащи най-вече лактози, които имат свойството да изчистват дебелото черво от налепите. За профилактика диетолозите препоръчват всяка сутрин на гладно да се изпива по една чаша топла вода. Апаратът, който прави изследването, работи на биоенергийно ниво и показва дали тялото ви е кондиция или не се чувствате добре, болни сте или сте в стрес. Добре е таблото да покаже цифри над 80 единици. След което започва тестването на храните, като компютърът свързва моментното биоенергийно състояние на пациента с храната, която се съдържа във всяка една ампула. Оттам се разбира дали организмът е толерантен към всеки вид храна. Биоенергийният тест, който се провежда чрез този апарат, позволява да се постигне биоенергиино регулиране на целия организъм.   Как протича теста Прави се затворена верига между компютъра, клиента и ампулите и специално избраната биологичноактивна точка В11 (позната в китайската медицина), която се намира на палеца. Тестът може да се направи както след хранене, така и на гладен стомах, като преди него от ръцете трябва да се махнат всички метални пръстени и гривни. С лявата ръка се хваща метален накрайник, който е свързан с компютъра. Той пък е свързан с гнездо, в което се поставя всяка една тествана ампула. Гнездото е свързано с друг метален край - писец, който специалистът допира до точката на палеца. Така веригата се затваря и апаратът отчита резултата. На база на получените резултати специалистът изготвя хранителен режим за всеки пациент.   Как да се храним здравословно Здравословното отслабване невинаги включва диета, а съставяне на хранителен режим. Рехабилитаторът Бойка Павлова от студио "Релакс" обяснява, че е добре да приемаме храните често - 5 пъти на ден, но в малко количество. На закуска - например в 8 ч., е добре да се пие чай или кафе със сухар от бял или черен хляб. Следва междинно хранене с плодове - в 10 ч. Препоръчва се те да се приемат далеч от основните хранения. В 12 - 13 ч. е ред на обяда. Добре е той да започне със салата. След десетина минути, докато трае приемът й, стомахът изпраща импулс на главния мозък, че в него е постъпила храна, и се появява чувство за ситост. Тогава човек вече не е гладен и яде по-малко количество от основната храна. На обяд е препоръчително да се приемат въглехидрати - ориз, спагети, картофи, задушени зеленчуци. В 16 ч. отново могат да се приемат плодове и следва вечерята, която е добре да бъде по-рано, например в 18 ч. Тогава се приемат протеини - месо, яйца, сирене, кашкавал, риба. Наблюденията на рехабилитатора показват, че организмът на повечето хора разгражда по-добре пилешкото, пуешкото, овнешкото и телешкото, отколкото агнешкото и свинското. Пушените меса са тежко смилаема храна и не се препоръчват за чест прием. Организмът усвоява по-добре черните и пълнозърнестите хлябове, но някои хора разграждат добре и бял хляб. Зехтинът е по-толерантнен от слънчогледовото олио. Оказва се, че зеленчуците и плодовете се усвояват по много различен начин от различните хора. Например някои хора не разграждат добре банана, а други прасковите. "Ако пациентът е толерантен към определена храна, но страда от заболяване, което не позволява приемането й, то тя се отстранява от хранителния режим", казва Бойка Павлова. Тя казва, че благодарение на този апарат могат да се постигнат и някои хитрости. Например ако диабетно болен не разгражда правилно даден плод, но при приема го съчетае с черен хляб, се създава такава химична реакция в стомаха, че започва да го приема нормално. Тъй като много хора се оплакват от лениви черва, магистър Павлова препоръчва спазване на хранителен режим, като приемът на храна трябва да бъде в определен час всеки ден. Освен това трябва да се ядат храни, богати на целулоза - ябълки с кората, зеле, портокали. Ако целите отслабване, е добре да се движите повече. Това може да стане не само чрез спорт, а с увеличаване на разходките през уикенда в планината, забързване на походката или плуване, което води до профилактика на много заболявания, особено гръбначни.
 Научете повече на: www.vegatest-varna.com

Как да се освободим от токсините натрупани по време на празниците!

        Ето че дойде краят на  празниците . Настъпва периодът на адаптация от почивка към работа и старото забързано ежедневие. Освен за психиката ни обаче, се налага да се погрижим и за организма си.                              Имайки предвид обилните трапези, ние задължително се нуждаем от по-лек хранителен режим, за да облекчим тялото си и подпомогнем неговото прочистване от токсините. На първо място, трябва драстично да ограничим, а най-добре за известно време напълно да спрем, консумацията на алкохол.
През празничните, „трапезни“ дни, заедно с многобройното количество разнообразна храна, неизменно консумираме и по-големи количества алкохол. По този начин обаче черният дроб се натоварва, тъй като на него се пада задачата да обработва всички хранителни вещества в организма. Той е и органът, който преработва алкохола, като пречиства кръвта и целия организъм от токсичните вещества, образувани при консумацията му, с помощта на ензими. От друга страна, този процес е много бавен, така че когато консумираната храна и алкохол са в големи количества, черният дроб е изключително натоварен. За да подпомогнем организма си, през първите няколко дни след празниците трябва да преминем на по-лек хранителен режим, в който да присъстват главно плодове и зеленчуци. За това в следващите няколко статии ще разгледаме някои от най-полезните за нас плодове. И т.к. в зимният сезон най-често консумираните плодове са всички южни, екзотични и цитрусови плодове.
     Важна е също така и консумацията на повече чайове, които обаче да бъдат подслаждани с мед, тъй като той съдържа стотици полезни за организма вещества и в същото време не натоварва панкреаса. Водата трябва да бъде в по-големи количества от обикновено, защото тя е важна за поддържане на химическите реакции, осъществяващи се в клетките, и е необходима за отделяне на токсините от тялото. Трябва да заменим всички безалкохолни напитки с вода. В желанието си да разтоварим организма обаче, не бива да преминаваме в другата крайност и да се подлагаме на строги диети и гладуване. Препоръчителната стъпка е да намалим прима на храна, а не да го спрем напълно.
Ако все пак някой реши да се подложи на по-крайно лишаване от храна, то не трябва да продължава повече от 3 дни, след което бавно и постепенно да се премине към нормален хранителен режим. От друга страна, когато става дума за силно едностранчиви диети – те не трябва да продължават повече от 20 дни. Ако продължим да лишаваме тялото си от дадено хранително вещество за по-дълъг период от време, съществува риск от увреждане на някой орган. Физическата активност също не бива да се пренебрегва. Всяка допълнителна разходка би била от полза, както и редовното посещение на фитнес центъра.  
      Направата на тест за съвместимост на храните (ВЕГАТЕСТ) е желателна. Така, ако не разбираме, защо въпреки че спазваме всички правила на здравословното хранене продължаваме  да усещаме хронична умора. Чрез консумацията на полезните за нас храни ще се освободим от натрупани в организма ни токсични вещества. Нещо  интересно, което можем да правим всяка сутрин и ще ни помогне да се освободим от част от токсините е изстъргването на езика. Бялото слузесто вещество, което се отделя съдържа голямо количество токсини, които ние премахваме с тази процедура.

неделя, 22 януари 2012 г.

Здравословното хранене намалява риска от Неврологични заболявания.

Здравословните хранителни навици намаляват с 46% риска от заболяванията на мозъка.

   Откритието, публикувано в European Journal of Neurology, подкрепя по-ранни проучвания, според които средиземноморският модел на хранене има ключова роля за предотвратяване на неврологични заболявания, което засяга над 100 милиона души от цял свят.
    Все още не е ясно защо определени храни имат защитен ефект.
    Според някои изследвания един от факторите за възникване на неврологични болести е оксидативният стрес. Тъй като съдържат високи нива на антиоксиданти, консумацията на плодове, зеленчуци, риба и бобови варива спомага блокирането на вредното влияние на свободните радикали, увреждащи клетъчната мембрана, различни клетъчни протеини и функциите на митохондриите в клетката.
     Експертите разделят участниците в три групи:
-     спазващи „здравословен хранителен режим“, включващ пресни плодове, зеленчуци, риба, бобови растения, гъби водорасли
-    спазващи „западна диета“, с консумацията на повече червено и преработено месо и храни с високо съдържание на животински мазнини;
-    консумиращи „леки ястия“.
     Установява се, че последните два вида хранителен режим нямат защитен ефект срещу неврологичните болести.
     Резултатите показват, че хората от първата група, които приемат най-много антиоксиданти с храната, имат значително по-нисък риск от развитие на такива заболявания, в сравнение с консумиращи най-малко здравословни храни.