вторник, 24 юли 2012 г.

ТОП 15 НА НАЙ-ВРЕДНИТЕ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ!


ТОП 15 НА НАЙ-ВРЕДНИТЕ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ!
Предлагаме ви нашата класация за вредни храни, които най-често се консумират в България. Ако ги изключите, поне за месец, от менюто си по наша препоръка, ще постигнете видим резултат в кондицията и масата на тялото си.
1. Кренвирши – ужасно вредни. Няма кренвирши от месо. Това е комбинация от най-гнусните животински остатъци (МОМ - млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото много често е под 20%. Често в тях се откриват остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за организма добавки - консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. Бавна отрова за организма.

2. Майонеза – френският специалитет е хубав, когато е домашно приготвен. И понеже у нас няма такъв по-добре не я яжтe. По същия начин по който мазно се маже отгоре на филията ви, се намазва и от вътрешната страна на тялото ви. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза - единствената естествена съставка - слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др.

3.Безалкохолни напитки – особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се причиняват от тяхната употреба. Ако трябва да избирате - ползвайте тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подстадители. Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове - ще си навредите по-малко.

4. Бяла захар/изкуствени подсладители  – бялата захар е най-краткия път за качване на килограми. Най-дълголетния народ на света – японците почти не използват бяла захар. Използвайте заместители, но задължително от природен произход - стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, е че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект. Не ги използвайте!

5. Чипс/пържени картофи  – чипсът е калорийна бомба, която не носи на организма нищо друго освен вредности. Затлъстяването е неговото отроче. Нищо полезно за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, задушете си или си изпечете. 100 гр. сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории/ 100гр. чипс. - 550 кал. Изборът е ваш!

6. Сланина/свинска мас – знаете с какво се храни свинята. Организмът на един млад човек, до 20 години може да се бори със тлъстините, но след тази възраст това са тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Пазете се най-вече от продуктите съдържащи скрита свинска мас и сланина - луканки, салами, кренвирши, пастет и др. Свинската мас се препоръчва единствено за топлинна обработка при високи температури. Тогава тя остава стабилна и не се разгражда до канцерогени. Внимание - така полезният ни зехтин, при висока температура отделя силни канцерогени и може да предизвика ракови образования. Използвайте го само на стайна температура напр. за салати.

7. Маргарин. Така, да видим какво съдържа един маргарин - хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло- растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава - маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген). 
   Друго - изпивате гореща напитка и мазнините в стомаха започват да се втечняват, преминават в кръвта и? Ами след като горещата напитка си е свършила работата, и мазнините са преминали в кръвотока те отново се втвърдяват. Да не забравяме температурата на тялото е 37 градуса, а те се разтопяват при 40-42 градуса. Какво става след това - вече втвърдените плаки започват да се движат в кръвотока и полепват по вътрешността на кръвоносните съдове. Тогава може би се досещате, в един хубав и слънчев ден някой от съдовете се запушва и човек получава инфаркт или инсулт. Нищо изкуствено не е добро.

8. Сладкиши тип вафли/пасти/кроасани и други подобни: Без да изпадаме в подробности: Съдържание: захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко "полезни" вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. Внимавайте дори с шоколада! Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага - това са същите тези хидрогенирани растителни масла.

9. Пастет – смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%. Сами се досещате какво означава това. В момента в който влезе в организма започва да вреди.

10. Кетчуп - съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. Та в този случай доматеното пюре има защо да е на последно място - просто, защото е в най-минимално количество от изброените- 5-10% /максимум 17%. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре сюрприза е пълен - оцвитител Кармин (червен) класифициран като опасен за здравето. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви. Останалото е химия.

11. Солетки, соленки, пръчици и тем подобни. - Като цяло съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно - готварса сол. Изключително високо съдържание на сол. А тя води до високо кръвно и т.н. и т.н. Хранейки се с такива продукти вие може да приемете над 10 пъти повече сол от нормалното.

12. Бързи закуски - тук няма какво толкова да се коментира. Бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета без месо или просто MC'Donalds - една огрома калорийна бомба, даваща на организма ви: токсини, холестерол, лоши въглехидрати и т.н. и т.н.

13. Разтворими напитки: 
На първо място степчета.
На второ - всички бульони.
На трето - разтворими чайове, пудинги, кремчета  и напитки.
Съдържание: 100% изкуствени съставки.

14. Пушени меса/риба/колбаси - изключително канцерогенни. Според учените причината са съдържащите се в пушените меса нитрити, които в средата на стомашното съдържимо се превръщат в нитрозамини - същинските пакостници. Избягвайте ги. Когато зеленчуците са торени в повече от нормалното съдържат нитрати, които под действието на кислорода се превръщат в нитрити, а в организма в нитрозамини. За щастие тук количеството е много по-малко, а накисвайки ги във вода за половин час ще ви отърве от тях!

15. Храни съдържащи съставката МОНОНАТРИЕВ ГУЛТАМАТ: Изключително много подобрява вкуса на всяка храна. В много фабрикати и полуфабрикати присъства, за да може значително да подобри вкусовите им качества (бульони, вегета, колбаси и др.) Мононатриевият гултамат е силна невро-отрова - блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия.

Моля споделете материала. Нека повече хора знаят с какво да (НЕ) се хранят!  :)

Изготвил: фармацевт Златин Михайлов 

Молим Ви за помощ!

понеделник, 23 юли 2012 г.

Липсата на сън ни кара да похапваме сладко!

        При проблеми със съня ставаме значително по-уязвими на хранителни изкушения, според учени.
        Хората, които не успяват да си набавят достатъчно часове сън, е по-вероятно да си хапват понички, палачинки и др.
        Центърът за възнаграждаване на мозъка е по-вероятно да се активира при участниците, които си недоспиват и се отдават на нездравословни храни, показва изследване на Колумбийския университет. 
        Изследователите извършват функционален магнитен резонанс на 25 мъже и жени с нормално тегло, докато участниците гледат снимки на здравословни храни, като плодове и зеленчуци, и нездравословни, като пица, понички, сладкиши.
       Сканиранията са проведени след пет поредни нощи, при които сънят на доброволците е ограничен до четири часа, а след това удължен до девет часа. 
       При сравняване на резултатите се установява, че краткият сън стимулира апетита и нездравословното хранене. Желанието за хапване на сладки и солени изкушения се увеличава след период на лишаване от сън.
       Осигуряването на пълноценен сън, около 7-8 часа на нощ, е важно за поддържането на теглото, тъй като предпазва от трупането на излишни килограми и затлъстяване, съветват учените.
       Не за първи път изследване показва, че ограниченият сън има връзка с риска от проблеми с теглото. 
       Според изследователи от Бостън регулярното недоспиване е свързано със склонност към напълняване. Промени в метаболизма на организма могат да предизвикат повишаване на теглото. Това в някаква степен може да обясни и защо с напредване на възрастта някои хора са склонни към напълняване и проблеми със съня, както и защо работата, свързана с нощен труд, повишава риска от наднормено тегло, смятат учените.  
      Проблемът с нарушения метаболизъм, поради недоспиване, е провокиран и от повишеното отделяне на грелин - хормон, който стимулира апетита. От друга страна, синтезът на лептин - хормонът, ограничаващ апетита, се потиска.

Нашата група във Facebook

   Приятели, ето и нашата група във фейсбук! Харесайте страницата и може да спечелите безплатен Вегатест или био-сок от артишок!
- Вегатест е бърз и надежден начин да контролирате теглото си и изчистите организма си от всички токсини.
- Био-сокът от артишок ще Ви помогне за намаляване на холестерола в кръвта, а в последствие и редуциране на теглото.

Как да преборим косопада!

        Бабините рецепти понякога успешно се борят с модерните. И ето една маска, която ще ви помогне да се преборите с косопада.
Обелете един голям картоф, настържете го на рендето и изстискайте сока. Смесете 2 супени лъжици от този сок с 2 супени лъжици сок от алое и 20 г мед. Втрийте получената смес в корените на косата чрез леко масажиране с пръстите. После завийте главата с хавлиена кърпа. След 2 часа измийте косата с топла вода и подходящ шампоан.
Правете тази маска 2 пъти седмично.

петък, 20 юли 2012 г.

Панацея ли е козето мляко?!

      Учените са забелязали, че най-много дълголетници има по местата, където в менюто присъства козето мляко. Според древната легенда с мляко от коза бил хранен самият гръмовержец Зевс. Съвременните специалисти – диетолози, педиатри, представители на други медицински професии, също потвърждават лечебните свойства на козето мляко. До наши дни са се запазили рецепти за лечение с козе мляко, които са проверени от много поколения.
Ценността на козето мляко е свързана с храната на козата, в която влизат лекарствени растения и затова млякото има специфичен привкус. Но то се различава от кравето мляко по това, че мазните топчета в него са значително по-малки по размер, което облекчава процеса на преработка. Именно затова козето мляко се понася по-добре при различни нарушения на храносмилането. Козето мляко е полезно още и защото:
подобрява състава на кръвта и има бактерицидни свойства;
укрепва имунитета;
ускорява зарастването на костите при травми заради повишеното съдържание на калций;
активизира работата на храносмилателните жлези и има противоалергични свойства;
влияе положително при заболявания на кожата, ставите и някои други болести.
Млякото може да се дава с лечебна цел на деца до три години по 100-150 мл 2 пъти на ден, на децата над 3 годинки – по 150-200 мл също 2 пъти дневно. Възрастните могат да пият козе мляко почти без ограничение.

четвъртък, 19 юли 2012 г.

Някои храни, които ще ви помогнат в горенето на мазнините!

Ябълки
Пектинът в ябълките намалява обема на усвоените от организма мазнини.
Старата приказка, че ябълка на ден е много добре за дълголетие има смисъл. В каквато и диета и да сте – включете по една ябълка дневно.

Вода
Според експертите минимум 8 чаши вода на ден по време на диета ще подпомогнат добре свалянето на килограми. Опитайте задължително!

Грейпфрут
Грейпфрутът е прекрасен плод! Той съдържа много витамин С и с това е мощен антиоксидант, а в същото време спомага за топенето на мазнините.
Фреш от грейпфрут е идеалната закуска!

Риба
В рибата се съдържа количество Омега 3 съставки, които доста нашумяха напоследък и са наистина полезни при изгарянето на мазнини и по-здравословното хранене. Задължително увеличете количеството риба в седмичната ви диета.

Зърнени продукти
Зърнените храни, особено тези с цели зърна съдържат много фибри и са наистина полезни. Опитайте с овесени ядки на закуска. Същевременно засищат добре – какво по-хубаво от това!

Зелен чай
Зеленият чай е определен като супер-храна! Той ускорява метаболизма и с това помага за по-доброто топене на калории.

Люти храни
Когато хапвате люто понякога се сгрявате и изпотявате, нали? Това е знак, че лютите храни изгарят повече енергия при усвояването им.
Възползвайте се от това!

Обезмаслено мляко
Калцият и протеинът, които са в нискомасленото мляко са прекрасна комбинация, полезна за изгаряне на мазнини.

сряда, 18 юли 2012 г.

Да нарушите диетата си за ден - може да ви е от полза!

       Започнали сте диета, но изведнъж ви се приисква да си починете от нея за един ден. Дали е редно? Ще си развалите ли диетичния режим?

       Някои хора умеят да ръководят гъвкаво диетата си и нямат проблем с това да я продължат след прекъсване. Други чувстват вина, че са си позволили такава волност, решават, че няма смисъл и я спират. Преценете вие от коя група сте.
       Какво става с калориите, когато за един ден си угодите с пържени картофи или голяма мелба? Не си струва да се притеснявате, защото ако сте достигнали голям дефицит на калориите през седмицата, 24 часа хранителна волност няма да се отрази много. Просто тази седмица ще отслабнете по-малко. Все пак е по-добре да се насладите само на едно хранене извън режима, а не цял ден тъпчене с любимата ви храна.
       Диетолозите са категорични, че временното прекъсване на диетата има множество положителни страни:
1. Залъгваме тялото си, че всичко е наред и то продължава да сваля килограми;
2. Залъгваме ума си, че диетата не е мъчение;
3. С диети, които предполагат приемането на малко калории, тялото може да навлезе в период на гладуване. Настъпва период на привикване на организма към диетата и той преминава в режим на пестене на енергия. В този случай, еднодневната почивка предизвиква известен шок и така може да спомогне до допълнително сваляне на тегло.
      Опитайте и преценете сами дали еднодневното нарушаване на диетата би ви се отразило положително!