четвъртък, 17 януари 2013 г.

Нашата нова поредица. Новите супер-храни. Eлда



        Нашата нова поредица: Новите супер-храни: елда, киноа, чиа, личи, кафяв ориз, арония, аспержи, годжи бери и акай бери. Как тези храни ще ни помогнат във воденето на здравословен начин на живот?
       
        Днес ще започнем с храна наричана не случайно „зрънце за милиони” – елдата! Освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и една от най-подходящите зърнени храни за активно спортуващите и за поддържане на фигурата.
        
        Елдата принадлежи към семейство Лападови и е позната с няколко разновидности – обикновена, многогодишна и татарска елда. Обикновената елда (Fagopyrum esculentum) е едногодишно тревисто растение с бели цветове и с плод - торбести кутийки. Отглежда се заради зърната. Въпреки че се смята за зърнена храна, тя не е житно растение. От наподобяващите миниатюрни пирамидки семена на елдата се прави брашно, а от цветовете и листата се произвежда рутин (лекарствен препарат на базата на витамин Р), който се предписва при кръвоизливи.

       За родина на елдата се смята Индия, въпреки че е по-популярна в Русия. За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6 000 години в Югоизточна Азия. В древността растението се е смятало за храна на простолюдието, но през последните години набира голяма популярност като полезна и здравословна храна. В България елдата е позната най-вече на хората, практикуващи вегетарианство, тъй като е пълноценен заместител на месото. Използва се и като заместител на други зърнени храни, най-вече заради това че не съдържа глутен. По същата причина се използва и в пивоварната промишленост за производство на безглутенова бира. Може да се използва по същия начин като ечемика за производството на малц. Безглутеновата бира е подходяща за хора чувствителни към гликопротеините или със стомашни неразположения. Във Франция елдата се отглежда най-вече заради меда (тя е медоносно растение). Специалистите твърдят, че медът от елда е един от най-вкусните, но и най-полезни видове мед, защото се оказва прекрасна профилактика срещу простуди и вирусни заболявания.

       Елдата помага за укрепване стените на капилярите, тъй като съдържа фитохимикала, рутин. Често се използва при лечението на разширени вени. Растението съдържа Де-чиро-инозитол (D-chiro-inositol), който е компонент на вторичния път за трансдукция на инсулиновия сигнал. Намалява риска от диабет тип II и синдрома на поликистозните яйчници. Брашното от елда се приема за функционална съставка в храните за намаляване на плазмения холестерол, излишните мазнини и риска от камъни в жлъчката, заради висок холестерол. Съдържа вещества, които повишават чувствителността на животните към светлината, а при говеда, свине и овце с непигментирана кожа предизвикват възпаление. Тя увеличава мускулната сила и издръжливост. Също така е полезна за спортуващите. Съдържа желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. Също съдържа органични киселини (лимонена, ябълчена) и витамините А, С, PP, Р. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене.

        В Индия я наричат „черен ориз“, някъде е известна като „черна пшеница“ а в Русия – там, където е най-популярна – „матушка или „гречка. Всъщност в Русия  елдата се радва на особен почит още от векове. Там са познавали добре нейните свойства и дори препоръчвали тя да се консумира преди големи изпитания, защото давала много енергия и сила. В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис,а също така и эа отслабване.
        Елдата е много богата на протеини храна. Ориентировъчното съдържание на вещества в 100 г продукт са: протеини (около 14%), захар (2-2.5%), мазнини (около 3%), фибри (около 1%), витамините А, от групата В, и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк и  магнезий, както и органични киселини (лимонена и яблъчна). Елдата съдържа също големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин).

Ползите от консумацията на елда:

        Благодарение на богатото съдържание на витамини и минерални вещества подхранва кожата, косата и ноктите.

        Богатството на флавоноиди от своя страна забавя процесите на стареене в организма.

        Оказва прекрасен ефект като продукт за отслабване, особено съчетана с прясно мляко.

        Високото съдържание на лесноусвоими белтъчини я превръща в чудесна храна за профилактика на желязодефицитна анемия, както и за активно спортуващите – способства за увеличаване на мускулната маса и на издръжливостта.

        Съдържанието на голям процент магнезий я прави много полезна за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

        Регулира нивата на холестерола и кръвното налягане.

        Стабилизира нивата на кръвната захар, препоръчва се за редовна консумация на страдащите от диабет.

        Заради високото съдържание на фибри е много полезна за децата.

        Кашата от елда съдържа пектин – той помага за отстраняване от организма на вредните вещества и подобрява значително храносмилането.

        Богатото съдържание на лецитин и желязо подобрява състоянието на панкреаса и черния дроб, което води до повишаване на съпротивителните сили на организма.

        Трябва да се отбележи, че консумирането на елда крие потенциален риск от появата на алергична реакция.

Как да изберете елдата?
При избор на елда, обръщайте внимание на следните особености:

  • Избирайте най-бледата елда, тъй като тази с червеникав отенък най-вероятно е преминала през термична обработка, което от своя страна означава, че е загубила голяма част от полезните си вещества.
  • Ако при отваряне на пакета с продукта усетите странна миризма или дъх на плесен, това е сигурен индикатор, че не е годен за консумиране.
  • Съхраняването на елдата е препоръчително да бъде за кратък период от време, като винаги избирайте стъклени или керамични съдове.
Как да я приготвите?
       Тя може да присъства на трапезата и за закуска, и за обяд, и за вечеря. Може да бъде основно ястие, супа или десерт, може да е солено или сладко блюдо… С брашното можете да си направите сладкиши, палачинки, да го смесите с други типове брашно в солени печива…

        При варенето на елда съотношението с водата е 1:2, освен ако в рецептата не е препоръчано друго.

        Ако искате да сготвите елда по най-вкусния и здравословен начин, използвайте следната технология: Когато елдата заври, намалете силата на огъня и похлупете съда. Щом водата изври наполовина, изключете котлона, покрийте капака с кърпа и оставете тенджерата още 10 минути върху котлона (без да е включен) без да разбърквате. По този начин елдата става много пръхкава.

        Когато ще приготвяте някакво ястие, което предвижда елда, ако в рецептата не пише друго, правилото е да я добавите сурова – тоест както се готвят специалитети с ориз.

        Ако се готви супа с елда, обикновено се слага към края на готвенето.

Ето и няколко рецепти с елда:


        Супа с коприва и елда

       Продукти: 350 г. коприва (можете да замените копривата със спанак), 1 ч. ч. елда, 4-5 супени лъжици зехтин, 1 връзка зелен лук, 3 клончета копър и сол на вкус
      Приготвяне: Елдата се накисва в купичка с вода, копривата и лукът се почистват и се нарязват на ситно. След това елдата се отцежда от водата и се поставя в тенджера, предварително в която е прибавена вода (около 400 мл). Елдата са вари в продължение на 40 минути, след което се отстранява от котлона. В отделен съд се задушават в малко зехтин копривата и лука, осоляват се. В края към сварената елда се добавят още 200 мл вода и задушените зеленчуци, оставят се да къкрят на тих огън. Когато супата е готова, се гарнира с наситнения копър.


        Кюфтенца от елда

      Продукти: 1 ч. ч. елда, 2 ч. ч. вода, 80 г. сушени домати, 40 мл. зехтин, 1 малка глава лук, черен пипер, сол, подправки за месо
      Приготвяне: Елдата се вари във вода, докато набъбне и зърната се разпукнат. След което се измива и пасира до получаването на хомогенна смес. Сушените домати се поставят във вода или зехтин, в зависимост от това дали предпочитате диетична кухня или не. Прибавят се към пасираната елда заедно с нарязания лук и подправките. Оформят се малки кюфтенца, които се запичат в умерена фурна за 20-25 минути, при поднасяне се гарнират с млечно-чеснов сос.

  •     Диета с елда


       С тази диета можете да отслабнете до 8 кг. на седмица. Диета е много тежка, но - ефикасна. Цяла седмица трябва да се хапва само специално приготвена елда.

       Приготвяне: Върху една купа елда се изсипва вряща вода. Не се вари, а престоява така през нощта. Елдата може да яде с айран приготвен от 200гр. кисело мляко и 800мл. вода (не повече от 1 литър на ден). Този режим на хранене, е предназначен за 1 седмица, след това прекъснете  за един месец, за да няма привикване. Не забравяйте, че за да запазите постигнатия резултат от  диета с елда, е необходимо в продължение на няколко дни, да хапвате не повече от 600 калории дневно. След това увеличете броят на допустимите калории два пъти и  така трябва да се  храните  10 дни.
        
       Вярно е, че вкусът на елдата е леко нетрадиционен и нетипичен за нас, българите, но поради своите изключително полезни хранителни качества и сравнително ниската цена, на която се предлага в търговската мрежа, тя успешно може да бъде включена в менюто на всяко семейство.