Автор: Златин Михайлов
Фармацевт/Специалист по храненето
Като специалист по храненето, напълно подкрепям ползите от здравословно
хранене и осъждам вредата от безконтролното и необмислено набиване на
вредности, колкото да залъжем глада си.
Мили родители и деца, вафличките, кроасаните, джобовете и пиците не
трябва да бъдат повече от 10% от общия прием на храна. Приемането на
такива храни е чиста отрова както за нас, така и за нашите деца. Вместо
една вафла накарайте детето да изяде плод, който му харесва. Вместо джоб
пълен с полуфабрикати му направете сандвич с пълнозърнест или черен
хляб, зеленчуци и филе например. Бъдете сигурни, че дори в момента да не
ви се отразява нездравословната храна може да има много сериозни
последствия.
Kакви количества от различните хранителни групи трябва да приемат един здрав възрастен и едно здраво дете?
Не забравяйте, че всяко едно заболяване, дори и затлъстяването променя
процентите в полза на едни или други храни. Да обобщим нещата така:
Макарони, хляб, зърнени храни, картофи, ориз – 30% - 36% (Деца: 25% – 30 %)
Не забравяйте да наблегнете върху варените и печените продукти, като
избягвате пържените. Избягвайте чистото рафинирано бяло брашно.
Плодове и зеленчуци – 30% – 36% (Деца: 25% - 30%)
Наблегнете повече на зеленчуците, отколкото плодовете. Желателно е те
да бъдат сурови, защото при топлинна обработка голяма част от витамините
се инактивират. Въпреки всичко, дори и преминали топлинна обработка
зеленчуците съдържат голямо количество баластни вещества полезни за
организма.
Плодовете е добре да бъдат на половината от количеството на зеленчуците
(напр.25% на 12% в полза на зеленчуците) от общия дневен прием. Все пак
съдържат прости захари (макар и фруктоза), които при прекомерни
количества започват да се лепят по тялото.
Месо, птици, риба – 10 - 13% (Деца: 15% - 20%)
Протеините са полезни, но в по-високи количества затормозяват работата
на стомаха, черният дроб и бъбреците. Нека количеството им бъде равно на
това на плодовете, 1/2 от това на зеленчуците и 1/3 от това на
зърнените храни.
Мляко, млечни продукти – 10 – 13% (Деца: 15% - 20%)
Нека количеството им бъде еднакво с това на месата и плодовете, 1/2 от
това на зеленчуците и 1/3 от това на зърнените храни. Учените имат много
спорове относно това дали млечните храни са полезни и до колко, но все
още няма достоверни доказателства за това, че те трябва да се избягват.
Но да не забравяме все пак – млечните продукти съдържат голямо
количество наситени мазнини, полезни в малки но вредни в големи
количества.
Захар, захарни изделия, мазнини – 2 – 6%.
Организмът има нужда и от тази храна, но в изключително малки
количества. Наблягайте на шоколада, но натуралният. Избягвайте торти,
пасти, вафли. Опитайте се да замените бялата захар с пчелен мед. От
мазнините за салати използвайте слънчогледово олио и зехтин, а за
топлинна обработка животински мазнини. Изключете маргарина от менюто си.
Изключително вреден е. Добре ако обичате сладко, страхувате се от
напълняване и използвате изкуствени подсладители да ги замените с
естествени например стевия.
Относно децата, процентите са подобни, но с превес на месото и млечните
продукти за сметка на въглехидрати като хляб, макарони и други. Нека
зърнените храни като мюсли, макарони спагети, хляб също картофите и
оризът се консумират само сутрин и на обяд, а вечер да се наблегне на
месо, риба, млечни продукти и зеленчуци.
Снимки:FreeDigitalPhotos.net
Няма коментари:
Публикуване на коментар