Някои добавки към кафето намаляват неговите полезни
качества. Любителите на кафето трябва да спазват две правила: да не добавят
растителна сметана и да не прекаляват със захарта. Ново изследване установило,
че захарта и сметаната, която не е произведена от мляко, унищожава до голяма
степен полезните свойства на кафето като блокира здравословните антиоксиданти в запарката.
Участниците в изследването били
помолени да пият кафе по 3 различни начина - чисто, с малко пълномаслено мляко
и със захар или с растителна сметана. Взетите от тях след това кръвни проби
показали различни стойности на хлорогенна киселина - антиоксидант в кафето,
който допринася за благотворния ефект на кафето при намаляване на риска от
диабет. Оказало се, че млякото почти не влияе на стойностите на това вещество,
а растителната сметана и захарта ги намалява с 23-29 %.
Учените не са изяснили докрай защо
захарта и растителната сметана унищожават антиоксидантите в кафето.
Изследванията ще продължат, а и трябва да се отговори на някои въпроси за
ефекта на млякото - някои проучвания са показали, че в чая млечните протеини се
свързват с хлорогенната киселина и спират постъпването на антиоксидантите
в организма.
Със сигурност може да се каже, че
колкото по-малко неща добавяте към кафето си, толкова е по-добре за здравето ви.
Фармацевт Златин Михайлов http://www.vegatest-varna.com/
Фармацевт Златин Михайлов http://www.vegatest-varna.com/
Няма коментари:
Публикуване на коментар