петък, 10 февруари 2012 г.

Хапването на шоколад понижава риска от сърдечни проблеми, диабет и инсулт!

      Хапването на шоколад понижава риска от сърдечни проблеми, диабет и инсулт, констатират учени.
      Нов преглед на проучвания, включващ над 100 000 души, установи, че редовната консумация на какаовото изделие, може да доведе до 37% по-ниска опасност от развитие на сърдечно заболяване.
      Според изследователите шоколадът е полезен за сърцето поради антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства, които благоприятстват понижаването на кръвното налягане и подобряване на инсулиновата резистентност. Особено полезен е натуралният шоколад.
      Екипът на д-р Оскар Франко от Университета в Кеймбридж анализират проучвания, които изследват връзката между редовната консумацията на шоколад (повече от веднъж седмично) и какво е въздействието й върху сърдечно-съдовото здраве.
      Резултатите показват, че хората, които консумират най-много шоколад (средно 7,5 г на ден), понижават риска от сърдечно заболяване с 37% и рискът от инсулт с 29%, в сравнение с тези, които хапват най-малко количество.
      Любителите на шоколада имат и 31% по-нисък риск от диабет.
      Степента на полезност на шоколада зависи и от фактори като здравословно хранене и високи нива на физическа активност, които съществено допринасят за намален сърдечно-съдов риск, обясняват учените.
      Резултатите обаче трябва да се интерпретират с повишено внимание, подчертават изследователите. Голяма част от шоколадовите продукти има високо съдържание на мазнини, захар и калории, което може да доведе до наддаване на тегло. То увеличава риска от редица заболявания, включително диабет, рак и сърдечни заболявания.
      Проучването е публикувано в British Medical Journal.
      Рискът от сърдечна недостатъчност при жените, които консумират шоколад веднъж до три пъти месечно, е 26 % по-нисък, установиха пък учени от Норвегия, въз основа на мащабно проучване.
      Анализирани са данните на 31 823 жени на възраст 48-83 г., събирани в продължение на 9 години. Полезният ефект за сърцето се открива при тези, които консумират шоколад с високо съдържание на какао.

Няма коментари:

Публикуване на коментар