петък, 20 юли 2012 г.

Панацея ли е козето мляко?!

      Учените са забелязали, че най-много дълголетници има по местата, където в менюто присъства козето мляко. Според древната легенда с мляко от коза бил хранен самият гръмовержец Зевс. Съвременните специалисти – диетолози, педиатри, представители на други медицински професии, също потвърждават лечебните свойства на козето мляко. До наши дни са се запазили рецепти за лечение с козе мляко, които са проверени от много поколения.
Ценността на козето мляко е свързана с храната на козата, в която влизат лекарствени растения и затова млякото има специфичен привкус. Но то се различава от кравето мляко по това, че мазните топчета в него са значително по-малки по размер, което облекчава процеса на преработка. Именно затова козето мляко се понася по-добре при различни нарушения на храносмилането. Козето мляко е полезно още и защото:
подобрява състава на кръвта и има бактерицидни свойства;
укрепва имунитета;
ускорява зарастването на костите при травми заради повишеното съдържание на калций;
активизира работата на храносмилателните жлези и има противоалергични свойства;
влияе положително при заболявания на кожата, ставите и някои други болести.
Млякото може да се дава с лечебна цел на деца до три години по 100-150 мл 2 пъти на ден, на децата над 3 годинки – по 150-200 мл също 2 пъти дневно. Възрастните могат да пият козе мляко почти без ограничение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар