понеделник, 23 юли 2012 г.

Липсата на сън ни кара да похапваме сладко!

        При проблеми със съня ставаме значително по-уязвими на хранителни изкушения, според учени.
        Хората, които не успяват да си набавят достатъчно часове сън, е по-вероятно да си хапват понички, палачинки и др.
        Центърът за възнаграждаване на мозъка е по-вероятно да се активира при участниците, които си недоспиват и се отдават на нездравословни храни, показва изследване на Колумбийския университет. 
        Изследователите извършват функционален магнитен резонанс на 25 мъже и жени с нормално тегло, докато участниците гледат снимки на здравословни храни, като плодове и зеленчуци, и нездравословни, като пица, понички, сладкиши.
       Сканиранията са проведени след пет поредни нощи, при които сънят на доброволците е ограничен до четири часа, а след това удължен до девет часа. 
       При сравняване на резултатите се установява, че краткият сън стимулира апетита и нездравословното хранене. Желанието за хапване на сладки и солени изкушения се увеличава след период на лишаване от сън.
       Осигуряването на пълноценен сън, около 7-8 часа на нощ, е важно за поддържането на теглото, тъй като предпазва от трупането на излишни килограми и затлъстяване, съветват учените.
       Не за първи път изследване показва, че ограниченият сън има връзка с риска от проблеми с теглото. 
       Според изследователи от Бостън регулярното недоспиване е свързано със склонност към напълняване. Промени в метаболизма на организма могат да предизвикат повишаване на теглото. Това в някаква степен може да обясни и защо с напредване на възрастта някои хора са склонни към напълняване и проблеми със съня, както и защо работата, свързана с нощен труд, повишава риска от наднормено тегло, смятат учените.  
      Проблемът с нарушения метаболизъм, поради недоспиване, е провокиран и от повишеното отделяне на грелин - хормон, който стимулира апетита. От друга страна, синтезът на лептин - хормонът, ограничаващ апетита, се потиска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар