неделя, 22 януари 2012 г.

Здравословното хранене намалява риска от Неврологични заболявания.

Здравословните хранителни навици намаляват с 46% риска от заболяванията на мозъка.

   Откритието, публикувано в European Journal of Neurology, подкрепя по-ранни проучвания, според които средиземноморският модел на хранене има ключова роля за предотвратяване на неврологични заболявания, което засяга над 100 милиона души от цял свят.
    Все още не е ясно защо определени храни имат защитен ефект.
    Според някои изследвания един от факторите за възникване на неврологични болести е оксидативният стрес. Тъй като съдържат високи нива на антиоксиданти, консумацията на плодове, зеленчуци, риба и бобови варива спомага блокирането на вредното влияние на свободните радикали, увреждащи клетъчната мембрана, различни клетъчни протеини и функциите на митохондриите в клетката.
     Експертите разделят участниците в три групи:
-     спазващи „здравословен хранителен режим“, включващ пресни плодове, зеленчуци, риба, бобови растения, гъби водорасли
-    спазващи „западна диета“, с консумацията на повече червено и преработено месо и храни с високо съдържание на животински мазнини;
-    консумиращи „леки ястия“.
     Установява се, че последните два вида хранителен режим нямат защитен ефект срещу неврологичните болести.
     Резултатите показват, че хората от първата група, които приемат най-много антиоксиданти с храната, имат значително по-нисък риск от развитие на такива заболявания, в сравнение с консумиращи най-малко здравословни храни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар