петък, 27 януари 2012 г.

Как да се освободим от токсините натрупани по време на празниците!

        Ето че дойде краят на  празниците . Настъпва периодът на адаптация от почивка към работа и старото забързано ежедневие. Освен за психиката ни обаче, се налага да се погрижим и за организма си.                              Имайки предвид обилните трапези, ние задължително се нуждаем от по-лек хранителен режим, за да облекчим тялото си и подпомогнем неговото прочистване от токсините. На първо място, трябва драстично да ограничим, а най-добре за известно време напълно да спрем, консумацията на алкохол.
През празничните, „трапезни“ дни, заедно с многобройното количество разнообразна храна, неизменно консумираме и по-големи количества алкохол. По този начин обаче черният дроб се натоварва, тъй като на него се пада задачата да обработва всички хранителни вещества в организма. Той е и органът, който преработва алкохола, като пречиства кръвта и целия организъм от токсичните вещества, образувани при консумацията му, с помощта на ензими. От друга страна, този процес е много бавен, така че когато консумираната храна и алкохол са в големи количества, черният дроб е изключително натоварен. За да подпомогнем организма си, през първите няколко дни след празниците трябва да преминем на по-лек хранителен режим, в който да присъстват главно плодове и зеленчуци. За това в следващите няколко статии ще разгледаме някои от най-полезните за нас плодове. И т.к. в зимният сезон най-често консумираните плодове са всички южни, екзотични и цитрусови плодове.
     Важна е също така и консумацията на повече чайове, които обаче да бъдат подслаждани с мед, тъй като той съдържа стотици полезни за организма вещества и в същото време не натоварва панкреаса. Водата трябва да бъде в по-големи количества от обикновено, защото тя е важна за поддържане на химическите реакции, осъществяващи се в клетките, и е необходима за отделяне на токсините от тялото. Трябва да заменим всички безалкохолни напитки с вода. В желанието си да разтоварим организма обаче, не бива да преминаваме в другата крайност и да се подлагаме на строги диети и гладуване. Препоръчителната стъпка е да намалим прима на храна, а не да го спрем напълно.
Ако все пак някой реши да се подложи на по-крайно лишаване от храна, то не трябва да продължава повече от 3 дни, след което бавно и постепенно да се премине към нормален хранителен режим. От друга страна, когато става дума за силно едностранчиви диети – те не трябва да продължават повече от 20 дни. Ако продължим да лишаваме тялото си от дадено хранително вещество за по-дълъг период от време, съществува риск от увреждане на някой орган. Физическата активност също не бива да се пренебрегва. Всяка допълнителна разходка би била от полза, както и редовното посещение на фитнес центъра.  
      Направата на тест за съвместимост на храните (ВЕГАТЕСТ) е желателна. Така, ако не разбираме, защо въпреки че спазваме всички правила на здравословното хранене продължаваме  да усещаме хронична умора. Чрез консумацията на полезните за нас храни ще се освободим от натрупани в организма ни токсични вещества. Нещо  интересно, което можем да правим всяка сутрин и ще ни помогне да се освободим от част от токсините е изстъргването на езика. Бялото слузесто вещество, което се отделя съдържа голямо количество токсини, които ние премахваме с тази процедура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар