Кивито има доказани антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Плодът е богат източник на витамини, флавоноиди и минерали. Съдържа повече витамин С и от портокалите, калий, колкото бананите. Добър източник е и на бета-каротин. Освен калий минералният състав на кивито включва калций, магнезий, желязо, хлор, сяра и фосфор. Поради съдържанието на фибри, зеленият плод е полезен за храносмилането, както и за намаляване на „вредния“ холестерол, риска от сърдечносъдови заболявания и рак на дебелото черво. Кивито съдържа и лутеин, който предотвратява образуването на тромби и заболявания на очите, като макулна дегенерация. Смята се, че плодът е важен за здравето на белите кръвни клетки и помага за предпазване от чернодробни заболявания. Кивито е богато на фитонутриенти, които не позволяват съсирването на кръвта и контролират нивото на мастните киселини в кръвта. Смята се, че има протективен ефект срещу астма и други заболявания на дихателните пътища. Италианско изследване сред деца показва ползите от консумацията на киви за здравето на дихателните пътища. Според резултатите тези, които консумират плода 5-7 пъти на седмица, имат 44% по-нисък риск от появата на хрипове, в сравнение с децата, които хапват по-малко от веднъж седмично. Наблюдава се и намаляване на симптоми като: недостиг на въздух - с около 30%, хрема с 28%, кашлица нощно време - с 27%, хронична кашлица - с 25%.
Друго изследване, публикувано в Archives of Ophthalmology, показва, че консумацията на киви 3 пъти на ден води до 36% намаляване на риска от макулна дегенерация, свързана с възрастта. Изследването е проведено сред 110 хил. жени и мъже. Учените установяват още, че зеленчуците са по-малко ефективни за понижаването на риска от заболяването, в сравнение с плодовете, съдържащи голямо количество витамин C, A и E. Отличен източник на витамин С сред екзотичните плодове - съдържанието му е по-високо и от това на портокалите. Той съдържа и витамин А и Е, както и голямо количество антиоксиданти и фибри. Плодът е с доказани антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Черните семена на кивито могат да бъдат обработени за производство на масло от киви, което е богато на Алфа-линоленова киселина - представител на групата на Омега-3 есенциалните мастни киселини, които осигуряват нормални биологични функции на организма и са важна част от хранителния прием при профилактика и превенция на редица заболявания.
Няма коментари:
Публикуване на коментар