петък, 27 януари 2012 г.

Екзотичните плодове и тяхната роля в опазването на здравето ни!

1.    Карамбол

      Поради антиоксидантното си действие подобрява здравето и жизнените ни сили.   Познат е още като „звезден плод“ поради специфичната си форма на звезда. Освен атрактивен външен вид, карамболата притежава ценни качества, които се дължат на богатото съдържание на витамините А, B, С, E и минерали като калций, калий, фосфор, желязо, натрий. Добър източник е на фибри и помага за намаляване на кръвното налягане и холестерола. Екзотичният плод карамбола съдържа само 40 калории и е чудесен източник на витамин С!
2.    Acai Berry
      Acai Вerry е друг изключително полезен екзотичен плод, в който се съдържат антиоксиданти, антоцианини и флавоноиди. Те предпазват от отрицателното действие на стреса и съхраняват важни клетки в организма.  Освен това Acai Berry помага за намаляване на телесната маса. Според експерти с редовна консумация на вкусните плодове можем да намалим обиколката си и без излишни физически упражнения. Плодът подобрява обмяната на веществата в организма, което от своя страна води до по-бързо изгаряне на излишните калории.
3.    Манго
      Любимото на мнозина манго съдържа витамини А и С, калий и фибри. Въпреки че не съдържа голямо количество антиоксиданти, плодът има други ценни свойства – противоракови. Учени установяват, че съставките на мангото демонстрират обещаващи резултати в борбата с туморни клетки в белия дроб, простатата и левкемия. Свойствата на плода обаче са най-ефективни срещу клетки на рак на дебелото черво и на гърдата.
 4.    Папая
      Друг екзотичен плод, който има протективен ефект срещу рак, е папаята. Екстракт, извлечен от листата на плода, стимулира изработването на т. нар. цитокини, чиито молекули помагат при регулиране на имунната система. Според експерти, ако се приема в по-големи дози, цитокинът тип Тh1 помага за ефективното разрушаване на раковите клетки. Не само листата на папаята са полезни. Плодът е широко разпространен и високо ценен най-вече заради високото съдържание на витамините А, В, С, D, Е и К, минералите калций, калий, фосфор, и микроелементите желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий. Поради полезните си съставки папаята е и част от диетични режими при чернодробни заболявания и вирусни хепатити. 100 г папая съдържат приблизително 25 калории и малко количество протеини и мазнини, което благоприятства включването на плода и в диетични режими за намаляване на телесното тегло.
 5.    Нар  
      Нарът също спада към "супер" екзотичните плодове, тъй като съдържа антиоксиданти и фибри. В един нар има 400-700 семена. В миналото плодът е символизирал плодовитостта и по обичай в Древна Гърция се е поднасял на брачни двойки в деня на съюза им с пожелание за много деца.  За най-полезен се смята сокът на плода, който се съдържа в 80% от нара. Още Хипократ препоръчва напитката да се прилага при кожни проблеми и изгаряния, а заради бактерицидните му свойства Авицена го споменава многократно в препоръките за лечение на различни заболявания.  Нарът подпомага и функциите на сърдечно-съдовата система. Според изследвания консумацията на плода предпазва от развитие на рак на простатата, забавя и процеса на разрушаване на хрущялите при артрит. Според последни проучвания изпиването на 2 чаши сок от нар на ден може значително да редуцира теглото на всеки с наднормено тегло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар