Плодовите сокове съдържат високо количество захар и увеличават риска от някои видове рак, твърдят учени. Според австралийско изследване голяма част от съставките на плодовете, които по принцип защитават срещу тумори, се губят при приготвянето на напитката.Експертите анализират хранителните навици на 2 200 възрастни. Екипът проследява участниците в продължение на две години, с цел да установи каква част от тях развиват рак на дебелото черво.Ежедневната консумация на плодове и зеленчуци, като ябълки, зеле, карфиол или броколи, намалява риска от развитие на заболяването, констатират изследователите. Оказва се обаче, че хората, които пият по 3 чаши сок всеки ден, са по-застрашени от този вид рак.Според учените високото съдържание на захар в напитката може да доведе до развитие на тумори. Освен това, значителна част от антиоксидантите в плодовете, които помагат за защита от рак на червата, включително влакна и витамин С, се губят по време на обработката на сока.
Дори прясно изцеден сок от плодове може да съдържа количество захар, равняващо се на 5 чаени лъжици, тъй като самият процес на изцеждане концентрира сладостта на плода. Количеството се равнява на съдържанието на захар в 200 мл газирана напитка, което повишава нивото на кръвната захар, смущава метаболизма и допринася за натрупването на наднормено тегло. За да се извлекат максимални ползи от съставките на плодовете и зеленчуците, те трябва да се консумират предимно пресни, препоръчват експертите. Когато се консумират в непреработено състояние те запазват максимума на полезните си съставки. Освен тях организмът поема и достатъчно количество влакнини, които са изключително полезни в борбата с наднорменото тегло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар