петък, 27 януари 2012 г.

Лимонът - Универсалният плод!

    Лимонът е сред най-популярните цитрусови плодове и е известен с високото си съдържание на витамини и ползите му за правилното храносмилане. Лимонът съдържа витамин С, B, рибофлавин, минералите калций, фосфор, магнезий, както и протеини и въглехидрати.  Лимонът е изключително ефективен „помощник“ на имунната система и е полезен при простуда, болки в гърлото. Цитрусовият плод е богат на флавоноиди, които имат антиоксидантни и противоракови свойства. Консумацията на лимонов сок, смесен с хладка вода и мед, благоприятства отслабването. Според изследвания консумацията на лимони помага за предотвратяване на диабет, запек, високо кръвно налягане, висока температура. Проучване, проведено от Американската урологична асоциация, пък показва, че лимоновият сок действа благоприятно при камъни в бъбреците.
   Според други експерти консумацията на лимонов сок със зехтин помага при камъни в жлъчката.  Цитрусът има противовъзпалителни свойства и е полезен срещу артрит и полиартрит, сочи проучване, публикувано в Annals of the Rheumatic Diseases.
   Лимоновият сок помага и при зъбобол. Проучване показва, че ежедневната консумация на две скилидки чесън и средно голям лимон повишава значително нивата на витамин С в организма и по този начин спира кървенето от венците. Витаминът има антиоксидантни свойства и подобрява структурата на кръвоносните съдове.
 Сокът се прилага и при кожни проблеми, като акне и екзема. А втриването на няколко капки в косата след измиване придават на косата блясък и обем. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар